Lönelöftet - Vad, när och hur?

Lönelöftet - Vad, när och hur?

Förra veckan pratade vi om amorteringskravet och hur det fungerar. Amorteringskravet gäller ju för dig som tar ett lån för att köpa en ny bostad. Detta gäller med andra ord de allra flesta personer som söker ett nytt hem för sig själv och sin familj. Så, hur funkar det egentligen med lån när man ska köpa en bostad då? Det hela börjar med lånelöftet.

En kort summering:

  • Ett lånelöfte är ett besked som säger hur mycket du får låna för att köpa en bostad 
  • Börjar du fundera på att köpa en bostad - ansök om ett lånelöfte
  • Ett lånelöfte är kostnadsfritt
  • Ett lånelöfte gäller oftast 3-6 månader
  • Ett lånelöfte är inte bindande
  • Du ansöker om ett lånelöfte via ett ansökningsformulär på nätet eller genom att träffa en rådgivaren på en bank

Vad är ett lånelöfte?

“Ett lånelöfte är precis vad det låter som, ett löfte, eller ett förhandsbesked från banken med ett belopp på hur mycket du kan låna för att kunna köpa en bostad.”

Har du planer att köpa en bostad är det en bra idé att först ansöka om ett lånelöfte från banken. Generellt baseras lånelöftet på din inkomst och ditt kapital. En kreditupplysning görs via banken för att kolla upp din kreditvärdighet. Din inkomst, vilka omkostnader samt vilken anställningsform du har är andra delar som ligger till grund för en låneansökan. Banken gör även en s.k. boendekalkyl samt undersöker vilka andra skulder du har, vilket kan vara exempelvis billån eller kreditkortsskulder.

När ska du ansöka om ett lånelöfte?

Börjar du fundera på att köpa en bostad - ansök om lånelöfte. Med ett lånelöfte vet du vilken prisnivå du kan lägga dig på och hur högt du kan lägga bud på ett objekt. Din sökning blir lättare då du vet dina förutsättningar. Vidare vill de flesta mäklare veta att du har giltigt lånelöfte innan du lägger bud. De gör helt enkelt detta för att kunna ta ditt intresse seriöst. 

Hur mycket kostar ett lånelöfte?

Lånelöften är i regel helt kostnadsfria.

Hur länge gäller ett lånelöfte? 

Olika banker ger dig olika tidsperioder över hur länge ditt lånelöfte är giltigt, i de flesta fall mellan 3-6 månader. Det går att ansöka om förlängning av lånelöftet ganska enkelt så länge dina förutsättningar inte har förändrats.

Är ett lånelöfte bindande?

Ett lånelöfte är inte bindande varken för dig eller banken. Du kan ansöka om ett lånelöfte hos en bank men sedan välja att använda dig av en annan bank. Banken i sin tur har möjlighet att ändra summan av lånet ifall din inkomst- eller arbetssituation förändras eller om räntorna skulle höjas.

Hur ansöker du om ett lånelöfte?

Du kan ansöka om ett lånelöfte på olika sätt. Dels kan du boka tid hos en bank för rådgivning, men du kan också fylla i en låneansökan via nätet. Om din ekonomi är bra är det lättast att ansöka via nätet. Är du däremot i en situation där dina inkomstkällor är lite mer komplicerade och inte enbart består av en lön från en anställning så kan det vara klokt att försöka boka tid med en rådgivare. Börja med din nuvarande bank, det är oftast lättast. Får du ingen respons från din bank kan du fråga runt bland dina vänner och troligen kommer du att få en rekommendation om en rådgivare som någon av dem är nöjda med. Kontakta andra banker och be om ett personligt möte. Det tar tid och energi men det kommer att vara värt det. 

Nästan alla banker har låneansökan på nätet. I listan nedan försökte vi samla de flesta. OBS: länkarna är inte i någon specifik ordning.

Saknar vi någon länk? Meddela gärna oss genom att skicka ett mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Danske bank

Nordea

Nordax

SEB

Swedbank

SBAB

ICA Banken

Nordet

Ikano Bank

Länsförsäkringar

Skandiabanken

Hypoteket

Landshypotek

Bluestep

Marginalen Bank

Ålandsbanken

Svea Ekonomi

Handelsbanken

Läs också Dont miss

https://maihoum.com/varfor-ar-maklararvoden-hemliga

Funderar du på att sälja din bostad? Här är 3 saker du bör göra för en lyckad försäljning

Vi tror att det finns ett par saker som är värda att tänka på inför din framtida försäljning, i det här blogginlägget berättar vi mer om dem!

Läs mer
https://maihoum.com/varfor-ar-maklararvoden-hemliga

Hur fungerar amorteringskravet?

Står du inför att ta ett lån men förstår inte riktigt hur amorteringskravet fungerar? Misströsta ej, i det här blogginlägget får du svar på dina frågor!

Läs mer
https://maihoum.com/varfor-ar-maklararvoden-hemliga

Varför är mäklararvoden hemliga? 🤐

I det här blogginlägget berättar vi om de hemligheter som du behöver veta kring mäklararvoden och även varför branschen medvetet håller de för sig själva.

Läs mer
https://maihoum.com/varfor-ar-maklararvoden-hemliga

Mäklararvodet - Så funkar det!

I det här blogginlägget berättar vi om allt som du behöver veta kring mäklararvoden - även de saker som branschen medvetet håller för sig själva.

Läs mer
https://maihoum.com/varfor-ar-maklararvoden-hemliga

Vad bör jag betala i mäklararvode? 🤔

I det här blogginlägget berättar vi om vad du bör betala i mäklararvode.

Läs mer
Vem är Irina?

Vem är Irina❓

Säg hej till maihoums grundare, Irina Bandurevskaja! 👋 När Irina för två år sedan skulle sälja sin bostad upplevde hon att försäljningsprocessen var onödigt komplicerad och ineffektiv. Här föddes en idé om en ny typ av mäklartjänst och fröet till maihoum var därmed sått. 

Läs mer
https://maihoum.com/varfor-ar-maklararvoden-hemliga

The amortization requirements, explained

Are you thinking about taking a housing loan but aren't sure how the amortization requirements function? Read this blog post to get a greater understanding of the subject!

Läs mer
Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!