Mäklararvodet - Så funkar det!

Mäklararvodet - Så funkar det!

I det här blogginlägget berättar vi om allt som du behöver veta kring mäklararvoden - även de saker som branschen medvetet håller för sig själva.

Vad är mäklararvodet? 

Mäklararvodet är en typ av ersättning eller provision som kunden betalar till sin mäklare. I Sverige är den betalande kunden i de flesta fall säljaren av bostaden. 

Vilka typer av mäklararvode finns?

I Sverige arbetar de flesta mäklarna med följande tre olika alternativ:

Fast pris

Exempel: Mäklaren tar ett fast arvode om 50.000 kr oavsett bostadens slutpris.

Procentsats

Exempel: 1,5% av bostadens försäljningspriset. Dvs om slutpriset på bostaden blir 5 000 000 kr så tar mäklaren 75 000 kr i provision.

Kombination av fastpris och procentsats, kallas ibland för “stege”

Exempel: Mäklaren tar 40 000 kr i grundprovision plus 10% på den del som överstiger 2 500 000 kr. Dvs om bostaden sälj för 2 800 000 kr blir provisionen totalt 70 000 kr

Grundprovision = 40 000 kr

Procentsats = (2 800 000-2 500 000)*10% = 30 000 kr

Total mäklarersättning = 40 000 kr + 30 000 kr = 70 000 kr

Många mäklare erbjuder ofta säljaren att välja själv vilken modell som passar den bäst för att få ge säljaren en känsla av trygghet - men man ska veta att mäklare sällan föreslår modeller som inte gynnar mäklaren själv. 

Vi på maihoum har en tro på att duktiga och seriösa mäklaren alltid gör sitt yttersta för att göra sina kunder nöjda oavsett vilken prismodell som gäller, så länge de får en skälig ersättning. Vi har därför i samråd med våra mäklare skapat en prismodell som är helt transparent gentemot kunden där det blir enkelt att förstå hur mycket man i slutändan betalar. Läs mer om den här.

Mäklararvode vs mäklarprovision.

Oftast används ordet “mäklarprovision” när mäklaren tar betalt via en procentsats.

Exempel: Provision utgår med 2% av bostadens slutpris

“Mäklararvode” används oftast när mäklaren tar ett fast pris för sin tjänst.

Exempel: Arvode utgår med 50.000 kr inkl. moms

Faktiskt används och blandas båda orden fritt på marknaden idag. Att använda ordet mäklararvode när en procentsats används och tvärt om går alldeles utmärkt. 

När betalar man mäklararvodet? 

Detta är något som man ska komma överens med sin mäklare om, men det vanligaste är att betalningen sker när bostaden är såld. Såhär går det vanligtvis till:

  1. Köpekontraktet skrivs under.
  2. Köparen betalar handpenningen i anslutning till kontraktskrivningen - praxis är inom en vecka till 10 dagar, men det går att avtala om annat också. Det är oftast 10% av köpeskillingen. Handpenning betalas in till mäklarens klientmedelskonto.Pengarna förvaras på klientmedelskontot tills dess att alla så kallade svävarvillkor är uppfyllda. Ett svävarvillkor kan t.ex. vara att en köpare av bostadsrätt ska godkännas som medlem i bostadsrättsföreningen, eller att en köpare av fastighet ska ha möjlighet att göra en besiktning innan köpet fullbordas.
  3. För bostadsrätt - Mäklaren ansöker om köparens medlemskap i bostadsrättsföreningen. Det kan ta upp till en månad att för en ny medlem att bli godkänd, vilket beror på hur ofta bostadsrättsföreningens styrelse träffas för att fatta beslut. I 99% av fallen blir man som köpare godkänd - det gäller bara att ha lite tålamod. En bostadsrättsförening får endast neka en medlemskapsansökan på ekonomiska grunder om inget annat står i föreningens stadgar. Det kan ibland röra sig om att föreningen endast godkänner personer som är 65 år eller äldre. Detta måste då stå med i föreningens stadgar för att det ska vara en godtagbar grund att neka nya medlemmar.
  4. När alla svävarvillkor är uppfyllda får säljaren handpenningen utbetald, minus mäklarens arvode. 

Tre saker ska vara tydliga när du anlitar en mäklare: 

  • förutsättningarna för rätten till provision och annan eventuell ersättning

  • hur ersättningen ska beräknas

  • när ersättningen ska betalas

Bra att veta

Överenskommelser om provision och annan ersättning bör anges i det skriftliga uppdragsavtalet. Om avtalet inte innehåller någon sådan överenskommelse har mäklaren enbart rätt till en skälig provision. Om mäklaren ska ersättas i form av provision har mäklaren inte rätt till någon ersättning för utlägg, om det inte finns en särskild överenskommelse om detta.

Skriftlighetskravet innebär att mäklaren inte får hänvisa till en muntlig överenskommelse som ställer högre krav på dig än vad som står i avtalet eller framgår av fastighetsmäklarlagen. Du får däremot hänvisa till muntliga avtal som är mer fördelaktiga för dig. En muntlig överenskommelse om provision gäller därför endast om detta innebär att mäklaren får en lägre ersättning än skälig provision, när det inte finns något skriftligt avtal om mäklarens ersättning. Även om det finns ett skriftligt avtal, är mäklaren bunden av den nya muntliga överenskommelsen om den innebär att ersättningen blir lägre än enligt det skriftliga avtalet. Men det kan vara svårt för dig att bevisa en muntlig överenskommelse. Vi rekommenderar därför att du ser till att mäklaren dokumenterar alla era överenskommelser.

Läs också Dont miss

https://maihoum.com/varfor-ar-maklararvoden-hemliga

Vad bör jag betala i mäklararvode? 🤔

I det här blogginlägget berättar vi om vad du bör betala i mäklararvode.

Läs mer
https://maihoum.com/varfor-ar-maklararvoden-hemliga

Varför är mäklararvoden hemliga? 🤐

I det här blogginlägget berättar vi om de hemligheter som du behöver veta kring mäklararvoden och även varför branschen medvetet håller de för sig själva.

Läs mer
Vem är Irina?

Vem är Irina❓

Säg hej till maihoums grundare, Irina Bandurevskaja! 👋 När Irina för två år sedan skulle sälja sin bostad upplevde hon att försäljningsprocessen var onödigt komplicerad och ineffektiv. Här föddes en idé om en ny typ av mäklartjänst och fröet till maihoum var därmed sått. 

Läs mer
Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!