Mäklararvode - Varför är mäklararvoden hemliga?

Varför är mäklararvoden hemliga? 🤐

Om du gör ett försök att googla på de traditionella mäklarbyråerna för att hitta priserna på deras tjänster kommer du förmodligen inte hitta särskilt mycket information. Det är endast en handfull som faktiskt är transparenta med sina priser. Varför är det så?

Mäklarbyråer håller sina priser hemliga helt enkelt för att de ska kunna ta mer betalt. Om det inte finns någon transparens så kan man föreslå vilket pris som helst och se om det får något gensvar. Man kan utnyttja kunder som hamnat i svåra situationer i livet eller som inte känner sig bekväma med att förhandla. För dig som kund handlar allt om hur duktig du är på förhandling - det är inte helt rättvis. Alla personer är inte duktiga förhandlare eller är intresserade utav att förhandla med mäklare.

Varför är mäklararvoden så höga? 

Vilken värde mäklare bidrar med ska vi prata om i ett annat blogginlägg, här tänkte vi bara berätta om vad som händer med det arvode vilket du som kund betalar.  

Föreställ dig följande scenario: Du har anlitat en mäklare och ni kommer överens om ett mäklararvode om 50 000 kr - för många personer en stor summa pengar men inte på något sätt ett ovanligt arvode. Av det här beloppet börjar vi med att ta bort 25% i form av moms - 40 000 kvar. 

De flesta vanliga, hårt arbetande mäklarna som jobbar på de stora kedjorna får ca 25-30% av det som är kvar efter moms betalt i lön, vilket i vårt räkneexempel skulle motsvara ca. 10 000 - 12 000 kr. Detta innebär i praktiken att en mäklare behöver sälja minst 3 objekt per månad för att att erhålla en lön som kan försörja en normal livsstil i en svensk storstad. 

Vad händer då med resten av arvodet som du betalade mäklaren? Jo, det behåller företaget, franchisen eller bolagsägaren. 

I den här typen av scenarion uppstår ett dilemma. Eftersom marknadens priser inte är transparenta och det hela bygger på att du som kund ska förhandla ned priserna, blir de som drabbas av situationen de hårt arbetande mäklarna - men även du som slutkund. Mäklarna är ju tvungna att åta sig ännu fler objekt vilket skapar en stressig arbetssituation för dem. Detta resulterar i mindre tid per objekt vilket i slutändan innebär mindre engagemang för dig som kund.

Detta är anledningen till varför vi på maihoum har valt att använda oss utav en transparent prismodell där vi lyfter våra mäklare och ger dem den ersättning de förtjänar. Det är något som vi tror leder till en minskad stress och möjliggör en ökad kvalité och engagemang i din bostadsaffär. 

 

Läs också Dont miss

Vem är Irina?

Vem är Irina❓

Säg hej till maihoums grundare, Irina Bandurevskaja! 👋 När Irina för två år sedan skulle sälja sin bostad upplevde hon att försäljningsprocessen var onödigt komplicerad och ineffektiv. Här föddes en idé om en ny typ av mäklartjänst och fröet till maihoum var därmed sått. 

Läs mer
https://maihoum.com/varfor-ar-maklararvoden-hemliga

Mäklararvodet - Så funkar det!

I det här blogginlägget berättar vi om allt som du behöver veta kring mäklararvoden - även de saker som branschen medvetet håller för sig själva.

Läs mer
https://maihoum.com/varfor-ar-maklararvoden-hemliga

Vad bör jag betala i mäklararvode? 🤔

I det här blogginlägget berättar vi om vad du bör betala i mäklararvode.

Läs mer
Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!